Semenya - en fantastisk seger

Faktum: En 18-årig tjej vinner guld i friidrottsvm 2009, totalkrossar allt motstånd med nytt värdsårsbästa.
Det konstigaste med det hela är att hon inte ler när hon springer över mållinjen, hon har ingen gest som visar hur glad hon är över vinsten, istället borstar hon axlarna för att visa att hon inte bryr sig om vad omvärlden har att säga. För hon vet vad omvärlden kommer att säga.
Hela sitt liv har hon blivit mobbad och ifrågasatt, endast pga sitt utseende och kroppsspråk.

Idrottens värld ska vara en tolerant värld, där människor kommer samman för kärleken för just idrotten.
Ofta när man ser makalösa segrar eller fantastiska artister, kommer just de människorna från svåra bakgrunder.
De har helhjärtat gett sig in i en annan värld, för att få vara på en plats där de uppskattas för det de är bra på.

Semenya, 18 år, alltid ifrågasatt vinner överlägset i VM. Och journalisterna vill inte höra svar på den klassiska frågan: "hur känns det?", de vill veta om hon föddes med penis.

Inför hela världen faller denna flicka samman, det syns så tydligt på hennes kroppsspråk hur ledsen och besviken hon är. Hon mår så dåligt att hon ställer in presskonferensen efter sitt livs största vinst och vi fortsätter spekulera i hennes könstillhörighet, istället för att heja fram denna tonåring och hennes talang - för att en del tycker att hon ser maskulin ut.

Jag vill ge en eloge till svts reporter Jonas Karlsson som tog upp Semenyas naturlighet, att hon istället för att maskera sig - står för hur hon ser ut. Att hon med sin naturlighet verkar provocera mer, än de kvinnor som översminkat sig för att bli accepterade inom friidrottens värld.

Jag kommer ihåg på högstadiet på en biologilektion då vi pratade om anabola stereoider och hur de påverkar kroppen och utseendet. Vi fick bla se bilder på kvinnliga idrottare, där man kunde se att de liksom utvecklat en penisliknande utväxt, pga stereoiderna. Vi fick även lära oss att kvinnor kan utveckla skäggväxt och få mörkare röst, eftersom stereoiderna påverkar hormonerna och det är också därför människor som tar drogerna blir väldigt aggressiva.

Något jag inte förstår är, om man hör till de som tvivlar på att Semenyas seger höll sig efter regelboken, varför kommer inte frågan upp om hon tar anabola stereoider?

Och det är här jag blir övertygad om att det handlar om just det Jonas Karlsson pratar om, att hon inte försöker se ut som någon annan än sig själv.

Det är nästan skrattretande när man hör sportkommentatorernas reaktion när hon vinner. Inga Boltjubel, ingenting. De bara drar statistiken, och tycker det är jättekonstigt. Så dåligt, så oproffessionellt egentligen.

Men den sämsta journalistiken tycker jag representeras av Max Grinndal för tv4, som i en kort intervju säger till Semenya: "You are extremely fit, and your career has boosted. With that comes rumours, I heard one that you were born a man. What do you have to say about stuff like that?"

Man liksom ser på henne hur trött o besviken hon blir, så svarar hon:

"I have no idea about that thing because I haven't heard that thing, who said it and.. I don't know. I don't give a damn about it."

Jag skulle så gärna vilja höra en proffessionell intervju med denna fantastiska tjej. Hoppas hon går med på det nån gång i framtiden.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0